Wilhelmus in Hispanje

Afgelopen zondag liepen wij met een aantal ´Nederlandstaligen´ hier in Galicië vast vooruit op de inhuldiging komende week. Zelf gehuld in oranje genoten we met het handjevol Hollanders dat hier in de deelstaat woont, een stapeltje Belgen en een enkele remigrant van oranje tompoezen, oranje vla, draadjesvlees en haring met een jonkie (nah, die laatste twee sloeg ik zelf maar over).

IMG_0195-2

Door middel van een speurtocht werd onze kennis van het koningshuis en aanverwante zaken getest (wie is ook al weer met wie getrouwd? en hoe ziet in hemels naam ´t Loo eruit) en zo kwamen we ook bij een vraag over de vijftien coupletten van het Wilhelmus. Tot overmaat van ramp moesten hiervan het eerste en zesde couplet gezongen worden door het verliezende team. Waartoe ik behoorde. Dus.
Grappig genoeg waren zowel Oudste als Jongste wel geïnteresseerd in dit Volkslied en moest ook het briefje met daarop de tekst bewaard blijven.

Het toeval (?) wilde dat ik met ons voorleesboek (over de Nederlandse geschiedenis, aanrader) net beland was bij Willem van Oranje en zo lazen wij de volgende avond dat deze Willem eigenlijk uit Duitsland kwam en trouw moest beloven aan zijn ´pleegneef´ als koning. En – jawel – kwam ook de tekst van het eerste couplet aan bod.

Nu kunnen onze ´Hispanische´ Oudste en Jongste, die tot vorige week op een verdwaald lied voorafgaand aan een voetbalwedstrijd na nog nooit van het Wilhelmus gehoord hadden, het Nederlands volkslied zingen.

Zo zie je maar.

Advertenties

5 thoughts on “Wilhelmus in Hispanje

  1. Haring met jonkie, daar moest ik even over nadenken, over dat jong, haha. Leuk uitje! En kan me best voorstellen dat je jindjes dat boeiend vinden. Boek ga ik ook eens bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s